Ny på ön

Varmt välkommen till södra Länsö! Här har vi samlat information om vad som gäller på ön och hur vi som har stuga på ön tillsammans försöker skapa en trivsam miljö för boende och besökare.
Nedan hittar du också ett informationsblad med en karta och samlad information om den södra delen av ön. Skriv gärna ut den och ha den till hands i stugan.

Föreningar
På södra Länsö finns två olika föreningar:
    • Länsö Södra samfällighet (LSS) – en samfällighetsförening för vårt gemensamma dricksvatten. För att nyttja brunnen vid pumphuset behöver man vara medlem och betala den årliga medlemsavgiften.
    • Södra Länsö ekonomiska förening (SLEF) – medlemmarna äger gemensamt allmänningen på ön och ansvarar för skötsel av vägar och skog. Bryggorna i Svedda ägs också av föreningen, och parkeringsplatserna arrenderas. Medlemmarna betalar en andelsavgift vid tillträde, som gärna får överlåtas i samband med försäljning av fastigheten.

Föreningarna har gemensam årsstämma under våren, där också en styrelse som ansvarar för både LSS och SLEF väljs. Stämman beslutar också om budget för kommande år, viktiga beslut som påverkar medlemmarna mm. En kallelse går ut senast 2 veckor innan stämman hålls. Plats för stämman är ängen vid pumphuset (Länsvägen, H5 i kartan nedan). Vår och höst hålls också en gemensam städdag när det röjs sly, städas på badstranden, renoveras bryggor mm. Dagen avslutas med grillning på badstranden där föreningen bjuder deltagarna på mat och dryck.

Dricksvattnet
Några få stugor har vattentillgång vintertid men de flesta har bara tillgång till vatten sommartid. Det är viktigt att vattenanslutning och ventil är uppmärkta tydligt för att underlätta för vattengruppen som stänger av och släpper på vatten. På hösten stängs sommarvattnet av sista helgen i oktober eller något tidigare/senare beroende på vädret. Vattnet sätts sedan på igen i slutet av mars eller början av april (före påsk om det är möjligt). Eftersom det är vanligt att det blir låga grundvattennivåer sommartid är det viktigt att vi är så sparsamma med vattnet som möjligt, speciellt under högsäsong torra somrar. Pooler och badtunnor är inte lämpliga att fylla under dessa perioder. Läs mer i infobladet nedan om vad vi alla behöver tänka på för att skydda vår vattentäkt och anläggning.

Båtplats och parkeringsplatser i Svedda
I styrelsen finns en person med förtroendeuppdrag för bryggor och parkeringsplatser. För frågor om extra båtplats/parkeringsplats, gästparkering etc. går det bra att höra av sig till bryggansvarig. Se kontaktuppgifter under ”Styrelsen” på hemsidan. Det brukar underlätta om båtar är märkta tex. med namn och fastighetsbeteckning.

Sophämtning
Kommunen ansvarar för sophämtning under sommarhalvåret och avgift betalas till dem. En lista över hämtningstillfällen för innevarande år finns på Östhammars kommuns hemsida. – Nya sophämtningsdagar – Östhammars kommun (osthammar.se)

Brandförsvar
Vid pumphuset finns Södras gemensamma brandförsvarsutrustning. Utrustningen kan visas vid löpande utbildningstillfällen där medlemmarna får möjlighet att träna. Det finns en brandansvarig som kan kontaktas vid frågor, se uppgifter under ”Styrelsen”.

Informationstavla
En anslagstavla där information kan sättas upp finns vid pumphuset. Även på Södra Länsös badstrand finns en anslagstavla.

Badstranden
Södra Länsö har en gemensam badstrand som är belägen i slutet av Strandvägen. Stranden är anlagd med sand på dukar och är känslig för slitage, så båtar får inte sjösättas eller dras upp här. Det finns en liten förvaringsbod med diverse leksaker som får användas av alla badande, förutsatt att man plockar tillbaka det man använt innan man lämnar stranden. Det finns också gemensamma surfingbrädor som får användas, bara de dras upp ordentligt på stranden efteråt (annars kan de följa med vattnet ut vid hög sjö).

Sjösättning/upptag av båtar
Det finns en iordningställd plats för sjösättning av båtar. Direkt söder om badbryggan vid badplatsen har plåtar lagts ned i standkanten och här går det bra att dra upp och lägga i sin båt. Det finns också en nedfart vid Norras bryggor som vi kan använda. Att använda badstranden för att sjösätta eller dra upp båtar är INTE tillåtet då duken som ligger under sanden skadas av båtvagnar och fordon.

Fyrhjulingar
Södra Länsö var under många år ett fordonsfritt område, utöver föreningens traktorer. Idag är det vanligt att fyrhjulingar används för att dra båtar, material och packning. Det finns fortfarande en önskan hos många om att inte framföra motorfordon i onödan (promenadåkning) utan att bevara lugnet på ön. Både Transportstyrelsen och Naturvårdsverket har också hårda regler om att framföra olika typer av fyrhjulingar i naturområde. Föreningen har också höga kostnader kopplat till underhåll av öns vägar pga slitage från körning med fyrhjuling. Framför allt under vintertid är marken känslig och det bör undvikas så långt som möjligt att åka på vägarna samt förstås att hålla hastigheterna.

Hemsidan
 www.lanso.se är en gemensam hemsida för Norra och Södra Länsös föreningar. Den administreras gemensamt av webansvariga för respektive förening. För södra går det bra att kontakta webansvarig@slef-styrelse.se för frågor om hemsidan.

Facebook-grupp
Länsö-Frebben är en sluten facebook-grupp för södra och norra Länsö samt Frebbenholm (grannön). Man behöver ansöka om medlemskap och det finns några ansvariga administratörer som håller ordning på inläggen. Gruppen används för information, köp och sälj och grannsamverkan i övrigt.

Hundar på ön
För hundägare gäller som vanligt Länsstyrelsens förordning om tillsyn av katter och hundar. Utöver det har föreningens medlemmar beslutat om en rekommendation om koppling av hund över hela året. Eftersom det har förekommit incidenter och det finns hundrädda på ön är det särskilt viktigt att ha uppsikt över sin hund på platser där många samlas samtidigt, t.ex. på badplatsen.

Arbetsgrupper
Södras fastigheter är indelade geografiskt i olika städgrupper, en karta över dem finns under fliken ”Arbetsgrupper”.

Fiske omkring ön – Den som är medlem i ekonomiska föreningen har rätt att fiska runt ön, se mer information under fliken ”Fiske”. Om man har frågor om vad som gäller så går det bra att kontakta fiskeansvarig, se informationen under ”Styrelsen”.

Vintertid
Länsö är magiskt vackert även på vintern och värt ett besök. Vissa andra regler gäller dock enligt punkterna nedan. Det finns även mer att läsa, och det finns mer att läsa i infobladet längre ned på sidan.

    • Parkering i Svedda: I första hand ska egen plats användas, men vid stora mängder snö samarbetar Norra, Södra och Frebbenholm och får samsas om de plogade ytorna.
    • Båtplatser: I första hand används egen båtplats så länge det fungerar. När isen har lagt sig så kan man vid behov använda flottarna som läggs ut som tillfällig förtöjningsplats. Båtar ska inte låsas fast vintertid, eftersom de kan behöva flyttas. Den som flyttar en båt behöver ta ansvar för att den blir ordentligt förtöjd så att den inte riskerar att slita sig om det blåser kraftiga vindar.
    • Vägar: Det finns en muntlig överenskommelse med Anders Jansson som är permanentboende på Norra om att hjälpa till att ploga vägar på Södra vid behov. Det kan vara mycket halt på vägarna så broddar eller dubbade sulor kan behövas.
    • Vatten: Vid pumphuset finns ett vattenutkast där den som har sommarvatten kan hämta dricksvatten. Viktigt att tänka på att vattenslangen behöver tas loss så att den inte fryser, och att kranen behöver dras åt med försiktighet.
    • Sopkärl: I Svedda finns det sopkärl där hushållssopor kan lämnas, om det finns plats. Det är viktigt att vi alla tänker på att glas och annat material som går att sortera ut inte ska hamna här.

Brevlådor
Vid parkeringen i Svedda finns ett antal brevlådor som är möjliga att använda för medlemmar. Kontakta ansvarig för parkeringen (se under fliken ”Styrelse”) om ni önskar en egen brevlåda.

Midsommar
Norra och Södra Länsö samt Frebbenholm håller sedan många år ett gemensamt firande på ”midsommarängen” som ligger på den norra delen (H1 i kartan nedan). Det finns ett rullande schema där städgrupperna turas om att ansvara för anordning av firandet. Se mer info under ”Midsommar”.

Det finns också ett informationsblad om ön (nedan), det kan du ladda ner här! Länsö infoblad